Počet prijatých prihlášok do ZP DÔVERA presiahol stotisíc

25.09.2007 Celý región

Zdravotná poisťovňa (ZP) DÔVERA eviduje k dnešnému dňu vyše stotisíc prijatých prihlášok. Považuje to za prejav dôvery, a to aj od poistencov, ktorí vlani odišli a teraz sa vracajú späť.
Ich počet sa ráta v tisícoch. Na zmenu zdravotnej poisťovne zostáva necelý týždeň. Termín na prepoistenie účinné od 1. januára 2008 uplynie túto nedeľu 30. septembra.

„Hoci ide o predbežné výsledky, vnímame ich ako prejav dôvery a dôkaz, že naša snaha - dlhodobé skvalitňovanie starostlivosti o súčasných poistencov – oslovila aj mnoho klientov iných zdravotných poisťovní, “ povedal generálny riaditeľ ZP DÔVERA Patrik Mozola. Podľa neho tak vysoké číslo dokazuje, že občania podporujú pluralitu na trhu verejného zdravotného poistenia a rozumejú jej. Ide aj o vážny signál pre vládu, ktorá neustále útočí proti súkromným zdravotným poisťovniam a snaží sa ich vytlačiť z trhu.

Podmienky prepoisťovania nie sú tento a minulý rok rovnaké. Upravila sa legislatíva, no oveľa podstatnejšia je zmena prístupu ZP DÔVERA. Poisťovňa sa zameriava na retenciu, čiže stabilizáciu poistného kmeňa a skvalitňovanie starostlivosti o súčasných poistencov. Novým prvkom je jav, ktorý naznačujú ohlasy a skúsenosti z terénu. Podľa nich majú na tohtoročné rozhodovanie ľudí o výmene zdravotnej poisťovne vplyv aj vyhlásenia a aktivity ministra zdravotníctva a premiéra namierené proti súkromným zdravotným poisťovniam. Zneisťujú istú skupinu ľudí pri uplatnení si práva na slobodný výber poisťovne. ZP DÔVERA má k dispozícii i prieskum verejnej mienky od spoločnosti TNS AISA Slovakia. Podľa neho snahy o vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne posilňujú pozitívny vzťah časti verejnosti k najväčšej štátnej poisťovni a oslabujú preferencie k ostatným poisťovniam.

Na druhej strane sa dá predpokladať, že isté trendy v správaní poistencov pretrvajú. Vlaňajšie skúsenosti napríklad ukazujú, že mnoho ľudí si podanie prihlášky do inej zdravotnej poisťovne nechalo na poslednú chvíľu. V priebehu posledných piatich dní prestupového obdobia v roku 2006 ZP DÔVERA prijala takmer 18-tisíc prihlášok. To je viac ako desatina všetkých prijatých prihlášok. Pri prepoisťovaní pritom ľudia stále preferujú osobný kontakt. Možnosť podať prihlášku elektronicky sa využíva minimálne. Tento rok tak zatiaľ urobilo iba 415 poistencov.

Práve z týchto dôvodov ZP DÔVERA otvorí svoje pobočky aj cez víkend 29. a 30. septembra. Otvorená bude väčšina z 82 pobočiek - všetkých sedem krajských (Bratislava, Nitra, Trenčín, Zvolen, Žilina, Košice, Prešov) a ďalšie pracoviská najmä vo väčších mestách. Otváracie hodiny budú individuálne, podľa potrieb obyvateľov každého mesta. Bližšie informácie o otváracích hodinách budú k dispozícii na pobočkách, na www.dovera.sk alebo na bezplatnom call centre 0800 150 150.
Vlani sa do ZP DÔVERA prepoistilo vyše 146-tisíc občanov. Konečný výsledok prepoisťovania, a teda aj trhový podiel zdravotných poisťovní od budúceho roka, ešte nie je známy. Najprv musí prijaté prihlášky potvrdiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Má na to zo zákona čas do konca októbra.

Dôležité termíny:
ZP do 10. októbra písomne oznámi ÚDZS prijatie prihlášky, dátum a čas jej prijatia
ÚDZS do 31. októbra oznámi ZP informácie, na základe ktorých možno potvrdiť alebo zamietnuť prihlášku
ZP do 15. novembra potvrdí prihlášky podané v súlade so zákonom
ZP do 20. novembra zašle preukaz poistenca všetkým občanom, ktorým bola potvrdená prihláška
zmena ZP sa stane účinnou od 1. januára nasledujúceho roka, od tohto dátumu platia aj nové preukazy zdravotného poistenia vydané ZP DÔVERA

***

DÔVERA zdravotná poisťovňa, a. s. , je najväčšou súkromnou zdravotnou poisťovňou na Slovensku s viac ako 770 000 poistencami. Je univerzálnym právnym nástupcom zdravotnej poisťovne SIDERIA, ktorá bola po zlúčení oboch poisťovní k 1. januáru 2007 vymazaná z obchodného registra, a teda zanikla. DÔVERA zdravotná poisťovňa je silný, stabilný a korektný partner pre poistencov, platiteľov poistného i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti s 12-ročnou tradíciou. Jej prvoradým cieľom a poslaním je zabezpečovanie kvalitnej a efektívnej zdravotnej starostlivosti pre poistencov. Je im k dispozícii 24 hodín denne na bezplatnom telefónnom čísle 0800 150 150. Ďalšie informácie sú k dispozícii na internetovej stránke www.dovera.sk.
 

Vyberte región